Twenty Three Hero

Van Pomade tot Moderne Styling

Twenty Three

Haarverzorging heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in persoonlijke verzorging en stijl. Voor mannen is het gebruik van haarproducten een essentieel onderdeel geworden van hun dagelijkse routine.

De evolutie van haarverzorgingsproducten zoals pomade, wax en gel, weerspiegelt niet alleen veranderende mode en stijlen, maar ook de technologische vooruitgang in de cosmetische industrie. Laten we eens kijken naar de oorsprong en ontwikkeling van deze iconische haarproducten.

Wil je weten welk haarproduct het beste bij jouw haar en stijl past? Lees verder tot het einde van de blog, waar ik een handig schema deel dat je helpt het perfecte product te kiezen voor jouw unieke look. Ontdek alles over pomade, wax, gel en meer, en transformeer je haarverzorgingsroutine!

Pomade: De Klassieker

De geschiedenis van haarpomade gaat ver terug in de tijd. De term “pomade” komt van het Franse woord “pommade”, wat zalf betekent. Dit Franse woord is weer afgeleid van het Latijnse “pomum” (appel, fruit), via het Italiaanse “pomata” of “pomo” (appel). Oorspronkelijk bevatte pomades inderdaad vermorzelde appels, maar de moderne versies hebben geen fruit meer in hun samenstelling.

In de 18e eeuw gebruikten mannen dierlijk vet om hun haar te stylen. Stel je eens voor: mannen smeerden varkensvet in hun haar om die perfecte, gladde look te bereiken. De eerste pomades vinden hun oorsprong in de 19e eeuw, waar ze voor het eerst werden gebruikt als haarstyling. Dit is nog steeds zichtbaar in merken zoals Reuzel, die een varken op hun verpakking hebben staan als knipoog naar deze oorsprong.

Pas in de 20e eeuw werd varkensvet vervangen door een combinatie van bijenwax en petroleum jelly. Iconische merken zoals Murray’s, Royal Crown Hair Dressing en Dixie Peach Hair Pomades stonden aan de basis van de opkomst van pomades in de jaren ’20. Deze pomades zorgden voor glanzende, gladde kapsels die populair waren in die tijd.

De Opkomst van Wax

In de jaren 1950 en 1960 begon de behoefte aan diverse haarstijlen te groeien. Dit leidde tot de ontwikkeling van haarwax. Haarwax bood een alternatief voor pomade door een matte finish en een sterkere hold te bieden. Het was perfect voor de rock-‘n-roll kapsels van die tijd, zoals de beroemde “pompadour” en “quiff”.

Wax was minder vettig dan pomade en gaf mannen de mogelijkheid om hun haar meerdere keren per dag te restylen zonder het te wassen. Dit product werd snel populair bij mannen die hun haar op verschillende manieren wilden stylen, zonder de zware glans van traditionele pomades.

De Populariteit van Gel

In de jaren 1980 en 1990 maakte haargel een enorme opmars. Haargel bood een sterkere hold dan zowel pomade als wax en werd beroemd om zijn vermogen om het haar in dramatische, gestructureerde stijlen te houden. Met de opkomst van punk en alternatieve rockstijlen, werd haargel het go-to product voor mannen die spikes en andere gedurfde kapsels wilden creëren.

Haargel was gemakkelijk aan te brengen en droogde snel, waardoor het ideaal was voor mannen met een drukke levensstijl. Het enige nadeel was dat het haar na verloop van tijd crunchy en hard kon aanvoelen, maar voor veel mannen was dit een kleine prijs om te betalen voor de perfecte look.

Pomades in de 21e Eeuw

In de beginjaren van de 20e eeuw waren pomades alleen op oliebasis verkrijgbaar. Tegenwoordig vinden we ze ook op waterbasis, met eigenschappen die dicht bij de oliebasisvarianten komen. Door de opkomst van de old-school barbier en de haarstijlen van de 21e eeuw is de pomade weer terug van weggeweest. Moderne waterbasis pomades bieden dezelfde stevige hold en glans als traditionele pomades, maar zijn gemakkelijker uit te wassen.

Moderne Haarproducten

Vandaag de dag is er een overvloed aan haarproducten beschikbaar voor mannen, elk ontworpen om aan specifieke behoeften te voldoen. Naast de traditionele pomade, wax en gel, zijn er nu ook producten zoals klei, pasta, crème en mousse. Elk van deze producten biedt unieke voordelen:

Klik op de producten om ze gelijk te bekijken in de webshop van Twenty-Three

  • Klei biedt een matte finish met een sterke, maar flexibele hold. Het is ideaal voor het creëren van natuurlijke, nonchalante stijlen.
  • Pasta geeft een medium tot sterke hold met een semi-matte finish, perfect voor rommelige, getextureerde looks.
  • Crème biedt een lichte hold met een natuurlijke glans, ideaal voor mannen met langer haar die een zachte, natuurlijke look willen.
  • Mousse geeft volume en textuur aan fijn haar zonder het te verzwaren.
  • Pomade (Oliebasis) zorgt voor een sterke hold en een glanzende finish. Het is ideaal voor het creëren van klassieke, strakke kapsels. De oliebasis maakt het echter moeilijker uit te wassen.
  • Pomade (Waterbasis) biedt dezelfde voordelen als oliebasis pomade, maar is veel gemakkelijker uit te wassen en geeft een vergelijkbare glans en hold.
  • Haarpoeder geeft het haar volume en textuur met een lichte hold. Het is ideaal voor fijn en dunner haar en zorgt voor een natuurlijke, matte finish.
  • Haarlak biedt een sterke hold en is perfect voor het fixeren van het kapsel. Het geeft een lichte glans en helpt het haar de hele dag in model te blijven.
  • Gel biedt een zeer sterke hold en een glanzende finish. Het is perfect voor het creëren van gestructureerde stijlen en houdt het haar de hele dag op zijn plaats. Het nadeel is dat het haar na verloop van tijd hard kan aanvoelen. Let op: goedkope gel kan sporen van plastic bevatten ( ja echt) gebruik daarom altijd de gel van Mediceuticals.

Conclusie

Haarverzorgingsproducten voor mannen zijn in de loop der tijd enorm veranderd, van de vroege pomades tot de moderne variëteit aan stylingproducten die we vandaag de dag hebben. Deze evolutie laat zien hoe de behoeften en stijlen van verschillende generaties zijn veranderd. Elk product heeft zijn eigen unieke geschiedenis en voordelen, waardoor je de vrijheid hebt om je haar te stylen zoals jij dat wilt. Of je nu kiest voor de klassieke glans van pomade, de flexibele hold van wax, of de dramatische stijl van gel, er is altijd een product dat bij jouw look past.

Dus de volgende keer dat je je haar styled, denk er dan aan dat je deel uitmaakt van een lange traditie van haarverzorging. Misschien inspireert het je wel om iets nieuws te proberen en je eigen unieke stijl te vinden!

Afspraak maken

Twenty Three

Ben je opzoek naar een Luxe Barbershop in Stichtse Vecht met de beste knip- en scheer resultaat en individuele aandacht voor zowel traditionele als nieuw stijl. Welkom bij Twenty Three Barbershop. Dé sfeervolle Barbershop aan Hofbergen 23 in Loenen aan de Vecht.

Klantenstop

⚠️ Belangrijke Mededeling ⚠️

Vanwege de drukte in de barbershop ben ik helaas niet in staat om nieuwe klanten aan te nemen totdat ik volgend jaar in mijn nieuwe pand zit.

Ben je al klant in de barbershop, dan kun je net als altijd gewoon een afspraak inplannen via het bij het boekingssysteem bekende e-mailadres.

Heb je vragen of lukt het inboeken niet? Neem dan contact op via info@twenty-three.nl.

Wil je als nieuwe klant als eerste op de hoogte worden gesteld wanneer er weer plekken beschikbaar zijn? Vul dan je e-mailadres onderin in.

Bedankt voor je begrip!